Generalitati

Sindromul reye, Cum se manifestă sindromul Reye

Sus Leziunile principale sunt reprezentate de steatoza hepatica ficat gras si encefalopatia acuta noninflamatorie cu edem cerebral masiv. Boala poate fi tratata, insa evaluarea rapida a copilului este de maxima importanta. De aceea, parintii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta cu copilul la spital daca acesta prezinta semne si simptome sugestive in urma administrarii aspirinei sindromul reye fondul unei afectiuni virale.

Din cauza gravitatii acestui sindrom, aspirina trebuie evitata la copiii cu varsta pana la 15 ani, in prezent existand o varietate foarte mare de analgetice si antipiretice cu eficacitate asemanatoare sau chiar superioara ei, fara a fi grefate de riscul aparitiei acestei complicatii redutabile.

Cel mai important pas pe care parintii sau tutorii legali il pot face pentru a evita acest sindrom este evitarea administrarii aspirinei si produselor medicamentoase care contin aspirina copiilor mai mici de 20 de ani, decat daca medicul sindromul reye a specificat ca fiind sigur acest produs.

Desi este cel mai adesea asociat consumului de aspirina pe fondul unei infectii virale, sindromul Reye poate sa apara si independent de acest factor. De aceea, majoritatea specialistilor sindromul reye ca etiologia sindromului nu este complet cunoscuta. Chiar si motivul pentru care afectiunea a fost integrata in clasa sidroamelor este acela ca manifestarile sunt foarte variate, comune cu ale altor boli.

Sindromul Reye. Tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și tratament

De-a lungul timpului, aparitia sindromului Reye a fost asociata si administrarii acetaminofenului, sau chiar a unei ape de gura pe baza de sindromul reye. Studiile inca nu au adus dovezi certe care sa sindromul reye baza stiintifica a acestor supozitii.

Reye's Syndrome: Dr William Schubert -1976

Cert este ca sindromul Reye nu este contagios, chiar daca boala pe fondul careia apare se poate transmite interuman. Datorita campaniilor intense de avertizarea a parintilor cu privire la riscul indus de administrarea de aspirina si produse medicamentoase sub orice forma care contin aspirina, incidenta de aparitia a sindromului Reye a scazut in ultima perioada. Din acest motiv uneori diagnosticul corect poate scapa medicilor la prima vedere, urmand ca el sa devina evident in urma investigatiilor paraclincie si de laborator.

Orice copil suspectat ca avand sindrom Reye trebuie adus de urgenta la camera de sindromul reye a unui spital de pediatrie, acolo existand specialisti care se pot ocupa de stabilizarea corecta a starii sale sindromul reye sanatate. Administrarea precoce a unui tratament adecvat asigura supravietuierea pacientului. Cu cat terapia este temporizata, din vari motive, cu atat sansele copilului de a se recupera scad vertiginos.

  1. Durere ascuțită în coapsă la mers
  2. Вполне могло быть, что в это время у него происходил беззвучный спор с его коллегой.
  3. Думалось .

Tratarea sindromului Reye trebuie inceputa in maxim cateva ore de la debutul clinic, altfel exista chiar riscul de deces.

Internarea copilului intr-o sectie de terapie intensiva este unul din pasii ce trebuie facuti imediat dupa diagnosticare, pentru a putea fi monitorizat in permanenta 24 de ore.

dureri articulare migratorii cum să tratezi articulația cotului după o luxație

Evolutie si diagnostic Sus Chiar daca sindromul reye Reye nu este frecvent, specialistii il includ mereu in diagnosticul diferential al unui copil care are status mental alterat si varsaturi incoercibile. Prezenta icteruluica ecou cutaneomucos al afectarii hepatice nu este obligatorie, insa daca este prezenta indica un prognostic mai rezervat. In prezent, criterii de sindromul reye ale acestei boli grave includ urmatoarele: encefalopatie acuta noninflamatorie cu stare de constienta profund alterata, disfunctie hepatica cu nivel crescut al enzimelor de necroza celulara, modificari ale hemogramei cu limfopenieevidente de edem cerebral.

Simptomatologia in sindromul Reye este plurimorfa si poate semana cu foarte multe alte boli, complicate sau nu.

Baza fiziopatologica a aparitiei acestor modificari o constituie agresarea mitocondriilor din interiorul celulelor in special la nivel hepaticcu declansarea unui lant de reactii care se termina cu distugerea celulei in sine si aparitia insuficientei de organ. Simptomele pot sa apara atat in faza de stare cat si in cea de convalescenta dupa infectia virala, in functie de momentul administrarii medicamentului.

De obicei este necesar un interval de zile intre administrarea aspirinei sau salicilatului si debutul semnelor si simptomelor specifice.

cauza durerii severe de umăr faceți clic și îmbinați articulațiile piciorului

Evolutia este insa foarte rapida: sunt necesare numai 2 ore pentru sindromul reye starea copilului sa se degradeze atat de mult incat sa apara edemul cerebral si profunda alterare a statusului de constienta. Initial, simptomele constau in aparitia greturilor si varsaturilor sindromul reye, necorelate cu o afectiune de natura gastrointestinala evidenta sau dovedita paraclinic, apatie, astenie, pierderea interesului fata de lucrurile inconjuratoare, disparitia poftei de joaca, modificari comportamentale, iritabilitate, schimbari de personalitate si vorbire indescifrabila de multe ori, articulații cu osteochondroză care poate culmina cu stupoare.

Pe masura ce leziunile cerebrale se agraveaza, pot sa apara si alte manifestari: confuzie si incapacitate de a identifica imprejurimile si locul in care se afla, dezorientare temporo-spatiala, hiperventilatie respiratii rapide si foarte superficialecomportament agresiv, combativitate exagerata, convulsii, adoptarea unor pozitii anormale, si in final chiar coma.

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

In absenta identificarii si tratarii acestei boli, pacientul poate deceda. Majoritatea copiilor care mor au afectare cerebrala masiva, cu edem cerebral si hipertensiune intracraniana semnificativa.

Alte cauze de mortalitate includ insuficienta cardiaca prin disfunctie miocardica si colaps cardiovascular, insuficienta respiratorieinsuficienta renalahemoragii gastrointestinale sau sepsis. Pacientii care supravietuiesc acestei complicatii a administrarii nejudicioase a aspirinei pot sa isi revina fara sechele sau pot ramane cu tulburari neurologice, care insa pot fi depasite in timp.

Varful incidentei se inregistreaza la varsta de 7 ani, sindromul reye aparand de obicei intre 5 si 14 ani. Diagnosticarea sindromului Reye nu este usor de facut.

Parintii trebuie sa fi vigilenti si sa supravegheze copilul pe toata durata bolii virale, astfel incat sa nu apara complicatii pe care sa le treaca cu vederea.

articulația degetelor doare mult timp gel fenistil pentru dureri articulare

Timpul este foarte important. Intre debutul bolii si agravarea starii generale pot trece doar cateva ore, care pot fi hotaratoare. Diagnosticul se pune initial pe semnele clinice ale pacientului in special cele de natura neurologica, dar si cele care sa ateste o boala virala concomitentasi pe absenta altor boli care sa poata fi incriminate de acest tablou clinic.

  • Sindromul Reye. Tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și tratament
  • Cum să tratezi mâinile cu artrită reumatoidă
  • Dr hart silimarina si anghinare
  • Theodora Fintescu, redactor Aspirina administrată copiilor sau adolescenților poate provoca sindromul Reye!
  • Tratament Sindromul Reye este caracterizat de encefalopatia acuta inflamatorie si insuficienta hepatica.

Sindromul reye excluse afectiuni hepatice, metabolice si renale, iar acest lucru se face prin examinarile paraclinice amanuntite. Se pot realiza in timp rapid hemogrameanalize ale urineiteste hepatice si chiar se pot recolta biopsii hepatice, se pot realiza punctii lombare in vederea excluderii unor infectii ale sistemului nervos central raspunzatoare pentru alterarea statusului mental. De asemenea se efectueaza si investigatii radioimagistice, in special computer tomografie CT.

Importante atat pentru stabilirea diagnosticului de certitudine cat si pentru cuantificarea gradului afectarii hepatice si cerebrale, importantei edemului cerebral sau al steatozei hepatice, investigatiile paraclinice ale sindromului Reye sunt efectuate contra cromometru de catre specialisti. Simptomatologie Specialistii au realizat numeroase studii impuls pentru tratamentul artrozei scopul de a identifica cele mai frecvente infectii virale in cadrul carora poate sa apara sindromul Reye.

Acestea au fost: 1.

ce să bei cu durere în articulația genunchiului ameliorarea durerii articulare elecampane

Infectia cu virus influenza B, influenza A si virus varicelo-zosterian cel mai frecvent ; 2. Infectia cu virusurile parainfluenza, adenovirusuriechovirusuri, virusul Epstein Barrvirusul rubeolos, cytomegalovirusvirusul herpes simplex.

Sindromul Reye poate sa apara si in urma vacinarii cu vaccin viral viu atenuat. Sindromul Reye sau Reye-like poate sa apara in urma administrarii de paracetamol acetaminofentetracicline expirate, acid valproic, zidovudina, didanozina, precum si numeroase antiemetice.

In etiologia sindromului Reye-like sunt enumerate si pesticidele, ierbicidele, aflatoxinele, vopselurile si diluantii industriali, consumul de ciuperci hepatotoxice. Semnele si simptomele unui pacient susceptibil de a avea sindrom Reye includ: - Varsaturi cu sau fara coexistenta unei stari semnificative de deshidratare ; - Encefalopatie pe fond de afebrilitate; Pentru a putea diagnostica cat mai repede afectiunea, pentru a face fata mult mai bine din punct sindromul reye vedere terapeutic si pentru a orienta prognosticul, specialistii au clasificat simptomele in functie de evolutie.

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

Sunt in prezent descrise urmatoarele stadii: Stadiul 0 - investigatii de laborator sugestive pentru sindromul Reye, dar manifestari clinice absente, pacient orientat temporo-spatial. Stadiul 1 - pacient somnolent, letargic, cu episoade recurente de voma. Stadiul 2 - pacient nelinistit, iritabil, combativ, dezorientat temporo-spatial, tahicardic, tahipenic, cu pupile dilatate si raspunsuri normale la stimuli durerosi, cu semn Babinski prezent.

Stadiul 3 - pacient comatos, care nu mai raspunde adecvat la stimulare nociceptiva dureroasa.

Stadiul 4 - pacient in coma profunda, cu pupile fixe si dilatate, fara reflexe oculovestibulare. Stadiul 5 - pacientul prezinta convulsii, nu are raspuns pupilar, ii lipsesc reflexele osteotendinoase profunde si poate intra in stop respirator.

tratamentul subluxației șoldului la adulți osteoporoza simptomelor și tratamentului articulației genunchiului

Stadiul 6 - starea pacientului nu poate fi integrata in nici unul din stadiile de mai sus, acesta fiind tratat in prealabil cu medicatie care interfera semnificativ cu starea de constienta si cu activitatea sistemului nervos central.

De retinut! Parintii sunt sfatuiti sa se prezinte cu copilul la spital daca acesta, pe fondul unei afectiuni virale, in prezenta sau nu a tratamentului sindromul reye antialgicantipiretic cu aspirina, dezvolta: - Somnolenta, letargie, stare generala profund alterata; - Miscari dezordonate, convulsii.